Szent László-víz menti Környezetvédelmi és Kulturális Alapítvány

2463 Tordas, Rákóczi u. 30.

Elérhetőségünk:
E-mail: info@ szelavi.hu

A Szent László-víz menti Környezetvédelmi és Kulturális Alapítvány 2005. őszén alakult meg. Az Alapítvány irányítását háromfős szakmai kuratórium végzi. Az Alapítvány elsődleges célja a környezet és a természet védelme, az emberi életminőség javítása a térségben. Kiemelt prioritású programja a Szent László-víz revitalizációja, azaz újjáélesztése.

Az Alapítvány tudományos igényességgel foglalkozik
• a Szent László-víz mentén jelentkező környezeti problémák feltárásával és megoldásával, a térség környezeti állapotának megőrzésével, javításával;
• az emberi tevékenységek és a természeti érdekek harmonizálásával, új szövetség létrehozásával a természet és az ember között, a természeti értékek felmérésével, védelmével, a Szent László-víz revitalizációjával;
• Mivel a környezet védelme és a kultúra szorosan összefonódó egység, melynek fejlesztése csak együttesen képzelhető el, az Alapítvány kiemelten kíván foglalkozni környezeti ismeretterjesztéssel, tudatformálással, a valódi értékek és a kultúra közvetítésével.

A revitlizációs program célja, hogy változatos élőhelyek kialakításával változatos élővilág kialakulását tegyük lehetővé a Szent László-víz teljes vízgyűjtőterületén. Ezt a hosszú távú tervet 15-20 év alatt lehet megvalósítani. Ennek első lépéseként 2005. októberében az Alapítvány nemzetközi tudományos konferenciát rendezett, melyre a hazai szakmai és környezetvédelmi élet prominens képviselői mellett meghívott külföldi szakembereket is. A konferencia és az elmúlt időszak során megtörtént az alapok lefektetése: az érintettek (önkormányzatok, vízügyi, környezet- és természetvédelmi szervek, civil szervezetek és a lakosság) megismertetése a problémával, közös cél és szándék kinyilvánítása, a revitalizáció alaplépéseinek meghatározása:

• Állapotfelmérés
• Monitoring rendszer kiépítése, monitorozás
• Mintaterület, referenciaterület kijelölése és kiépítése
• Szakaszolt revitalizációs tervek elkészítése
• Szakaszolt revitalizáció kivitelezése

Az Alapítvány a vízfolyás revitalizációját szponzori és pályázati forrásokból tervezi végrehajtani. A 2006-ban megkezdett állapotfelmérés keretében a térségben több kutatóintézet és egyetem specialistái mérik fel a természeti környezet jelenlegi állapotát.

Az Alapítvány maga is ír ki pályázatokat, elsősorban fiatalok és fogyatékosok számára. A térség ifjúságának környezeti tudatformálása érdekében éves rendszerességgel irodalmi, képzőművészeti és dokumentum pályázatot ír ki, melyet minden év decemberében szakmai zsűri bírál el.

 

Konferencia

2009. május 30. 10 óra

„A civil együttműködés továbbfejlesztése és működtetése a Szent László Patak Völgyében”

Helyszín:
Martonvásár, Brunszvik Kastély előadóterem

Szervező:
A Martonvásári Tehetséggondozó Alapítvány és partnerei

Civil fesztivál

2009. május 30. 12 óra

Szeretettel várjuk Önt és Családját a IV. Civil Fesztiválra és Néptáncgálára

Helyszín:
Az MTA Kutatóintézet szigete

Szervezők:
Martonvásári Tehetséggondozó Alapítvány, Martonvásári Nyár Kulturális Egyesület, Művészeti Iskola
A rendezvény a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Önszervezodés, Szakmai és Területi Együttmuködés Kollégium támogatásával valósul meg.A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram és a Szociális- és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.