Martonvásári Kertbarát Egyesület

2462 Martonvásár, Vajda J. u. 29.

Elérhetőség:
Borostyán Mátyás
Tel: 22/460-156

Az egyesület közhasznú szervezet.
Alapításának éve: 2000.
Az egyesület működését a tagság és a vállalkozók támogatása, Martonvásár Önkormányzata, illetve pályázati bevételek biztosítják.

Az egyesület célja a kert és szőlőtulaj-donosok szakmai munkájának segítése, korszerűbb ismeretek átadása a magyar mezőgazdaság, a borvidék hírnevének növelése, Martonvásár híres mezőgazdasági múltjának és jelenének népszerűsítése. Szakmai előadások, fórumok szervezése mezőgazdasági környezetünk talajszerkezetének tulajdonságairól, a szőlészet, borászat aktuális szakmai kérdéseinek, jogszabályi hátterének módosulásáról, a teendőkről, a gyümölcs, zöldség és virágnövények termesztéséről. Kiemelt fontosságú a növényvédelmi és környezetvédelmi ismeretekkel kapcsolatos tanácsadó munka.

Egyesületünk tanácsadó tevékenysége kiterjed a telepítendő növények fajtaválasztásának segítésére, melynek szempontjai között fontos a talajszerkezet talajerő, a klimatikus viszonyok figyelembevétele és az elérni kívánt cél a termelő részéről. Gyakorlati területen a növények kezelése, metszése, ápolása, a hatékony okszerű védelem folyamatának ismertetése. A borászati tevékenység szakmai területén, a borkezelés, a borbetegségek megelőzése, gyógyításával összefüggő teendők, az ágazat, a bor piaci helyzetével összefüggő ismeretek nyújtása.

Munkatervünkben az év folyamán több kiemelkedő rendezvény szerepel:
• Orbán napi megemlékezés, borünnep. Ez egyben szakmai és baráti találkozó a helyi borászok borainak a bemutatója is.
• Borút konferencia kiemelkedő szakmai fórum.
• Hazai viszonylatban kiemelkedő borvidékeink képviselőiből, borászati kutatóintézeteink kiemelkedő szakmai képviselőiből kérünk fel előadókat a borászat egy-egy fontos kérdésének áttekintésére.
E rendezvényeinken meghívottak a borvidéki besorolásunk szerinti környező települések borászati képviselői is.

Rendezvényeinken partnerünk a Teleki Blanka Hölgyklub, a Dreher Lovasklub, valamint a Borklub. A Zöldalma Alapítvánnyal és a Matonvásári Nyár Kulturális Egyesülettel, a Polgármesteri Hivatallal és Önkormányzattal eredményes kapcsolatot alakítottunk ki, mely napi együttműködésben nyilvánul meg. Kapcsolati rendszerünkbe beépült a szomszédos szlovákiai Szentpéter és Virt települések szőlő-bortermelő közösségével kiépített együttműködésünket. Kölcsönös szakmai látogatás teszi szorosabbá a kapcsolatunkat.

Konferencia

2009. május 30. 10 óra

„A civil együttműködés továbbfejlesztése és működtetése a Szent László Patak Völgyében”

Helyszín:
Martonvásár, Brunszvik Kastély előadóterem

Szervező:
A Martonvásári Tehetséggondozó Alapítvány és partnerei

Civil fesztivál

2009. május 30. 12 óra

Szeretettel várjuk Önt és Családját a IV. Civil Fesztiválra és Néptáncgálára

Helyszín:
Az MTA Kutatóintézet szigete

Szervezők:
Martonvásári Tehetséggondozó Alapítvány, Martonvásári Nyár Kulturális Egyesület, Művészeti Iskola
A rendezvény a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Önszervezodés, Szakmai és Területi Együttmuködés Kollégium támogatásával valósul meg.A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram és a Szociális- és Munkaügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.